Sunday, October 31, 2010

Paigast ära 1: Narkomaania Veskimetsas

Suitsetamine on legaalne tegevus teatud tingimustel (vanus, koht, maksud). Aga narkomaania on see igal juhul. Narkomaania on psüühiline või füüsiline sõltuvus, mis on tekkinud aine tarvitamise tagajärjel. Kõik regulaarsed kasutajad on sõltlased.  Aktiivsed narkomaanid Veskas on: Terje, Pille, Kostja, Jelena, Laine, Ingrid, Väikepille, Marianne, .... seda rida võib igaüks kommentaarides ise jätkata.

Veskimetsa narkomaanid on küllaltki enesekindlad ja häbematud. Neile tehtud vihjed teemal: "Tuul toob suitsuvingu koridori", "See ei ole suitsetamiseks sobiv koht", "Siin liiguvad ringi lapsed, kellele annate halba eeskuju" saavad põlastavate ja irooniliste pilkude või sõnade osaliseks. Reeglina kogunevad nad oma vajaduste avalikuks rahuldamiseks vähemalt enam-vähem ühte pilve, mida on oskusliku teevaliku ja soodsa tuulesuuna korral võimalik vältida. Samas on isendeid, kes süüdimatult suitsetavad kõikides ruumides, kus vähegi pähe tuleb. Konstantin Prohorov ehk Kostja käib sigarett hambus nii oma klubi ruumides, koridorides kui ka WC-s. Viimane on kogu maja ühiskasutuses (ka laste).

Tarmo Kutsari tähelepanu olen korduvalt juhtinud Tubakaseadusele, mis sätestab suitsetamiseks lubatud kohad. Vastuseks alati sama: "Kuidas ma saan täiskasvanud inimestel suitsetamist keelata, kui Müseleri raamatus on öeldud, et hobuse seljas võib sigareti läita!" ÄRATUS! Müseleri teos pärineb aastast 1933 ja ta oli ratsaväelane. Mitte lastetreener, mitte tänapäeva Euroopas, mitte spordikoolis.
Viimase 2 aasta jooksul on tema point'i läbiviimiseks Veskimetsas rebitud maha kõik suitsetamist keelavad sildid. Ilmade külmenedes kolivad aga narkarid nn. suitsuruumi, kust imalat vingu lainetena koridori ja trepikotta levib.

Nüüd mõned väljavõtted Tubakaseadusest, et te mind vaimuhaigeks ei peaks:
§ 18. Suitsetamise piirangud
(1) Suitsetamine on keelatud:
1) tervishoiuasutuses ja selle piiritletud territooriumil;
2) õppeasutuses ja laste hoolekandeasutuses ning nende piiritletud territooriumil;
3) riigi ja kohaliku omavalitsuse asutuses;
4) kultuurihoones ja -rajatises;
5) spordihoones ja -rajatises;
6) kaubandus-, tootmis- ja teenindusettevõttes, välja arvatud toitlustus- ja majutusettevõttes;
7) tunnelis, reisijate ootesaalis ja reisijaid vedavas ühissõidukis;
8) korterelamu ühises kasutuses olevates koridorides ja trepikodades;
9) eluruumi üürnike ühises kasutuses olevates ruumides omaniku nõudmisel. 


§ 19. Eraldatud suitsetamisruumile ja -alale esitatavad nõuded
(1) Suitsetamisruum peab olema alarõhuline. Õhu väljatõmme peab olema ruumis vähemalt 8,4 l/s ruutmeetri kohta. Ruumi mittekasutamisel võib õhu väljatõmmet vähendada 25 protsendini normaalõhuvahetusest.
(2) Suitsetamisruumi õhu väljatõmbe ventilatsioonisüsteem peab olema iseseisev ja pidev või ühendatud teiste pidevalt toimivate õhu väljatõmbesüsteemidega eraldi püstiku abil. 

 
§211. Keelatud kohas suitsetamine
Suitsetamise eest kohas, kus suitsetamine on seaduse alusel keelatud, – karistatakse rahatrahviga kuni kümme trahviühikut. 

§212. Suitsetamiskohtadele esitatavate nõuete ja suitsetamise piirangute mittejärgimine
(1) Suitsetamiskohtadele esitatavate nõuete ja suitsetamise piirangute mittejärgimise eest – karistatakse rahatrahviga kuni 50 trahviühikut.
(2) Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, – karistatakse rahatrahviga kuni 10 000 krooni.

1 comment:

  1. Kuidas on kellelgi võimalik mitte aru saada, et kui mingis paigas on suitsetamine keelatud, siis see on keelatud? Ja jutul lõpp, ei pea ju keegi veel eraldi keelama ja näägutama tulema. Täiskasvanud inimesed... See on ikka nii haige, kui suitsetajad ei saa aru, et nad rikuvad lisaks seadustele ka teiste inimeste tervist. Olge omaette kuskil kaugel eemal oma tossuga. Ai, ma saan juba tänaval suitsetajate peale nii vihaseks ja kui keegi veel kuskil ruumis sees oma tossuga ringi hängib... no tõesti.

    ReplyDelete