Friday, April 29, 2011

That's what I'm doing

Eks ma olen siin blogis liiga palju roosasid muinasjutte rääkinud juba, samal ajal ajab keegi kuskil kõige ehtsamat lehkavat "pullipaska" suust välja. Eesmärk on see, et oleks vaja panna mind vähem rääkima ja tegema. Põhjus on see, mida ma lubasin. Lubasin Veskas toimuva illegaalse/ignorantse, niiditõmbajate omakasupüüdliku ja hobuste ning ratsanike huve mittearvestava tegevuse vastu võidelda.
Ma olen maailma ikka enda loogika järgi parandada üritanud. Sellepärast hakkasin ka treeneriks. Et parandada ära vead, mis minu treenerid tegid. Ja siis kui asi juba haisema kippus minema, andsin Veskimetsas teada, mis seal parandamist vääriks. (NB! Kui Tarmo Veskas ilma järelvalveta toimetaks siis oleks jalutuskoridoris praegu betoonpõrand, sest maneezi barjäär oleks parandatud pealenaelutatud kummimattidega. Geniaalne, kas pole.)
Nimelt saatsin Tarmole e-maili:


Saadetud:30. august 2010. a.
 Adressaat: tarmo@veskimetsa.ee


Omades kehtivat töölepingut OÜ Ratsaspordiga ja ametijuhendit soovin nendest lähtuvalt teha ettepanekuid firma töökorralduse muutmiseks ja võimalike probleemide lahendamiseks.
Treenerite töö hindamine. Kuna soovin saada hinnangut oma tööle ja mõõta oma kasu firmale oleks vaja treeneritöö mõõdetavate näitajate kogumist. Süsteemi loomine 1 kuu jooksul. Näiteks võiks treenerite töö hindamine koosneda kolmest osast: rahaline= õpilaste keskmine arv tunnis; töö maht= tundide arv+ uute õpilaste arv; töö tulemuslikkus= õpilaste esinemine võistlustel+ rahulolu (mida peaks kuidagi mõõtma?) Kui treeneri töö kvaliteet on mingilgi määral oluline siis saaks sellest tulemusest edaspidi arenguvestluste (mis praegu täielikult puuduvad) teema. Vestlused võiks toimuda näitkes 2 x aastas.

Klientide rahulolu mõõtmine kuna on tegemist teenindusasutusega. Esimesed sammud 1 nädala jooksul. Näiteks riputada kodulehele küsitlus, milline asjaolu vajaks parandamist Veskimetsas (valgutus, kord, hobused, garderoobid, hinnad, treenerid või miski muu).

Firma elujõulisuse suurendamiseks oleks vaja treenereid motiveeriva palgasüsteemi loomine. Võiks rakenduda pärast treenerite hindamissüsteemi loomist, 2-3 kuu jooksul. Aluseks võiks võtta treeneri poolt antavate tundide arvu ja selle peale ära jagama hobuste ülalpidamiseks minevad kulud + tööjõukulu+ teatud % admin. kuludest. Igal treeneril oleks seega tabelis rida kulude suurusega ja sinna lisanduks read teenitud tuludega tundidest, võistlustest jms. Tekiks selge arusaam, kas treener on plussis või miinuses. Selle põhjal on väga lihtne ka palga lisatasu suurust määrata.

Töökeskkonna parandamiseks ja selgemaks arusaamiseks firma käekäigust oleks igakuiselt vaja tagasisidet. Arengud, plaanid, hobuste liikumised, klientide rahulolu uuringud, võimalused tulude suurendamiseks - see on oluline info, mida jagada. Olles sarnased olukorras olnud juba pikemat aega on  arusaadav, et firma käekäik ei parane kulusid lõputult kokku tömmates. Kui kulud jõuavad nulli siis on firma oma tegevuse lõpetanud. Meie ülesanne tulude suurendamine, et jõuda kasumisse.

Selge plaan hobukoosesisu optimeerimiseks. Veskimetsas on palju hobuseid, kuid nad ei ole universaalselt kasutatavad. See tähendab liiga palju hobuseid on hetkel liiga noored (4 a), paljud hobused ei tee tervisliku seisundi tõttu hüppetrenni (ca 10 tk), paljud hobused sobivad ainult edasijõudnutele (6-7 tk), paljude hobuste tervislik seisund ei võimalda neid kasutada pidevalt. Seega peaks peaaegu kõik piiratud funktsionaalsusega hobused kuuluma esmajärjekorras välja vahetamisele.

Tegelikult on problemaatilisi valdkondi veel, kuid alustada tuleks nendest kui kõige kriitilisematest firma käekäigu mõjutajatest.

Parimate soovidega
Lars Uus
 
Sellele meilile Tarmo vastust ei kirjutanud. Umbes nädal hiljem ütles ta mokaotsast: "See polnud see, mida ma ootasin." Vihje: ta ootas nimelt minu töölt lahkumise avaldust, et sõlmida töövõtuleping. Seda selleks, et oleks suvalisel ajahetkel lihtsam minust lahti saada ehk siis panna mind rohkem kintsu kaapima et tööd säilitada. Sest töövõtulepingu puhul ei ole lepingu lõpetamise etteteatamise aega, puhkuse tasusid, kohustuslikku 2 puhkepäeva nädalas (mis talle ikka räigelt närvidele käis kui seda talle meelde tuletasin), haigusepäevi, õigust koolitusele, vanemapuhkust, kohustust tööd anda jne jne. 

See oli siis augusti lõpus. Pärast sellist jultunud sekkumist firma juhtimisse (tema enda väljend) oli vaja minust kindlasti lahti saada. Mina omalt poolt tegin oma tööd paremini kui kunagi varem (rohkem tunde, rohkem õpilasi, rohkem tulu, rohkem asendamisi) aga sellest ei lasknud ennast mõned küll häirida :)



No comments:

Post a Comment