Friday, April 29, 2011

Still doing it

Nüüd siis selle osa juurde, kus "sitt juba ventilaatorit tabanud oli" ehk mina ebaseaduslikult vallandatud. 
30.sept "vormistati" mind ära. Saatsin Tarmole asjaliku kirja selle kohta, kus mainisin paljusid Töölepinguseaduse punkte, mida sellise asjade vormistamisega rikutud oli, kuid loomulikult ei saanud see vastust.

Mõne aja pärast pöördusin firma Ratsasport nõukogu poole, et saada teada, kas nemad aktsepteerivad firma juhataja sellist käitumist. Niisiis saatsin 26.10. 2010 emaili järgnevatele kodanikele: Peeter Tohver, Oliver Kruuda, Heiti Hääl, Peter Lind, Rain Tamm, Peeter Raid ja  Siim Nõmmoja:

Pöördumine OÜ Ratsasport nõukogu liikmete poole‏

Olen Lars Uus, Veskimetsa Ratsakeskuse treener. Minu tööleping on lõpetatud ebaseaduslikult väidetavate vastuolude tõttu OÜ Ratsasport kollektiiviga. Vallandamise põhjused on otsitud. Ootan enda tööle ennistamist ja juhataja tööle hinnangu andmist.
Tundes muret OÜ Ratsasport senise ja edasise käekäigu pärast, palun hinnata firma juhataja Tarmo Kutsari tegevust/tegevusetust majanduslikust-finantsilisest aspektist: kulude kokkuhoiu nime all firma tulude sihilik vähendamine, põhitegevusele kahjulike otsuste vastuvõtmine  ja otsesed seaduserikkumised. Majanduslikku kahjut kirjeldavad punktid on osaliselt seotud minu vallandamisega, samas on ka üldisi puudujääke.

Juba tekitatud kahju:
1)      Minu töötasu osaks olnud erisoodustuselt 2 aasta jooksul tulu- ja sots.maksu tasumata jätmine. Arvatav tekitatud maksuvõlg koos intressidega ca 82 000.- krooni.
2)      Töövõtulepingu alusel treeneri mitte tööle lubamine ja seeläbi firmale kahju tekitamine. 2 (iganädalast) eratundi 01.10.2010, mille ärajäämine põhjustas firmale saamata tulu 1000.- krooni. Oktoobrikuus saamata tulu ca 5.000.-.
3)      Ulatuslik ja põhjendamata nn. soomlaste maja tasuta kasutada andmine. Hinnanguline aastane kahju ca 20.000.-.
4)      Halva sööda ja teenuse kvaliteedi tõttu on täitmata 10-20 hobuse boksikohta. Aastane saamata tulu vähemalt 400.000.-
Edaspidi tekkiv (oletatav) kahju:
5)      Treeneri vallandamisest põhjustatav saamata tulu lahkuvatelt klientidelt (täiskasvanud) vähemalt 140.000.- aastas.
6)      Juba lahkunud ja edaspidi lahkuvate õpilaste pealt saamata jääv tulu -5 kuni -10%  senisest.
7)      Tallinna sporditegevuse toetatamise korra rikkumine. Saadud toetuse tagasinõudmise võimalus.
8)      Tallinna Linnavalitsuse korraldusega ja lepinguga OÜ-le Ratsasport pandud kohustuste täitmata jätmine rentnikuna. Rendilepingu ennetähtaegse lõpetamise ja tekitatud kahju sissenõudmise võimalus.  
9)      Tubakaseaduse, Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse paljude sätete rikkumine. Trahvid 500 kuni 40 000 krooni.

Minu kirja eesmärk ei ole endale soodsamate lahkumistingimuste väljakauplemine. Tööle ennistamise küsimusega tegeleb Töövaidluskomisjon. Toodud punktid on tõenäoliselt küllaltki väike osa juhataja Tarmo Kutsari tegevuse tagajärgedel tekkinud kahjudest. Soovin, et Veskimetsa Ratsakeskuse edasine juhtimine oleks seaduslik ja firma eesmärkidest lähtuv. Kui OÜ Ratsasport nõukogu ei astu otsustavaid samme firma ja klientide huvide eiramise lõpetamiseks ja hindab olukorra vastuvõetavaks, alustan laialdast avalikku võitlust selle olukorra lõpetamiseks.


Nii, ja nüüd olengi ma sellesamuse viimase lause pärast olukorras, kus minu tegevuse tulemustest huvitub väga mõjuvõimas seltskond. Sest Veskimetsa rendileping võib olla lihtsalt selleks, et saaks ühe päris hea asukohaga päris tühja maatüki oma huvide ja soovide järgi ära kasutada.  Tasuta muide (aa ei, sorry, 1 EUR aastas)- ainuke kohustus on, et ratsutamise võimalus säilib. Aga kuna boksid seisavad tühjalt ja 3-as tall on üldse autofirma päralt ja tundides ei käi väga palju rahvast (ca 10 korda vähem kui rendileping ette näeb), siis ei pea ka see tüütu ratsutamisvõimalus väga avar olema. Kui praegu on OÜ Ratsaspordil mingi 12 oma hobust (tegelikult vahet pole mitu), siis hiljem vast piisab viiest? Ja kui see maja (mida üldse ei remondita) juba nii amortiseerunud on, et ta maha tuleb lõhkuda, siis loomulikult oleks mõistlik pärast selle asemel "kompaktsem ja sobilikum" ehitada, mis jätaks "sporti toetavale kinnisvaraarendusele" rohkem ruumi.

Aga mõni sitt asi juhtus vahepeal veel. Detailplaneering ei läinud nii sujuvalt kui sooviti. Ja siis tuli see kuradi masu. Ja siis on mõnel "kompanjonil" ajutised rahalised raskused. Ja see kuradi rendileping saab ka just 2011 mais otsa.  Ja linnavalitsus võib-olla ei pikendagi rendilepingut kui nad avastavad, et asjad pole nii nagu lepingus ette nähtud. Ja siis mingi pisike sääsk piriseb ja lubab kõik suure kella külge panna. 

"Nooohh, mehed, sääsk jääb sellise pasalasu alla, et ta ei näinud seda unenäoski ette." 
Niiet, inimesed, võtke minu suhtes algatatavat/käivat/kavatsetavat "mainekampaaniat" kui ühte osa suuremastaabilisest ärist. "Äris ja armastuses on kõik lubatud!" Või oli see sõjas ja armastuses?? Paljud on juba kahjuks konksu alla neelanud, ammu.  Lühidalt, täiesti alusetud süüdistused täiesti suvalisel teemal võivad viia olukorrani, kus "katusorganisatsioon" "on sunnitud" otsutama selliselt, et Lars Uus ei ole eetilistelt seisukohtadelt või pedagoogilistelt  võtetelt sobiv olema ratsutamistreener. See on selline leebe stsenaarium, muide!




5 comments:

  1. Kui kedagi huvitab siis minu pöördumisele vastas firma nõukogu järgnevat:

    Lugupeetav Lars Uus,
    tänan teid, et tunnete muret OÜ Ratsasport käekäigu pärast.

    Küsimused OÜ Ratsasport finants-majanduslikust olukorrast, mida te tõstatasite, arutatakse läbi OÜ Ratsasport juhataja hr. Tarmo Kutsariga.

    Kui ma teist õieti aru sain, siis olete oma töölepingu lõpetamise vaidlustanud töövaidluskomisjonis. Oleme veendunud, et töövaidluskomisjon annab töölepingu lõpetamise seaduslikkuse kohta oma hinnangu ja teeb ka vastava otsuse.

    Parimate soovidega,
    Peeter Tohver
    Nõukogu esimees
    OÜ Ratsasport

    ReplyDelete
  2. Lars, mida tähendab järgnev punkt:" 4)Halva sööda ja teenuse kvaliteedi tõttu on täitmata 10-20 hobuse boksikohta."
    Tahaks just täpsustust halva kvaliteedi osas. Kas halb kvaliteet võrdub koplite jms puudumises? Kuidas tõlgendada halba sööta- kas Veskimetsas antakse hobustele halba sööta ja kui nii, siis kui halb see on? Kas selle halva söödaga toidetakse vaid grupihobuseid või ka erahobuseid?

    Küsimused ei ole mõeldud norimiseks. Ma olen hämmingus, sest kui seal nii halb on, siis mille eest kasseeritakse 4400 krooni kuus boksirendi eest?

    Nimetu lugeja:)

    PS! Kuigi ma üldjuhul ei pea heaks tooniks blogis oma joru ajamist, siis sulle respekt!

    ReplyDelete
  3. Selle 3 aasta jooksul, mis ma viimati Veskimetsas veetsin ei möödunud kunagi üle 3 nädala kui vet.arst Aili järjekordselt meelde ei tuletanud: "No vaadake mida teie hobused söövad, pole ime, et tervis neil korras pole!"
    Minu jaoks tema sõna maksab.

    Halva teenuse all tuleb mõelda garderoobe, sanitaarolukorda, maneezipinnast, kopleid ja jalutuskaruselli :), tolmavat väliplatsi, boksipõrandatest turritavaid metallorasid jne, jne.

    ReplyDelete
  4. EPL ilmutas ka 1. mail ühe artikli Veskimetsa teemal: http://www.epl.ee/artikkel/597151

    ReplyDelete
  5. Jääb mulje, et tulevikus Veskimetsas enam ratsatrenne ei kavatseta pakkuda. Kui juba majutus-ja toitlustuspaigad on planeeritud (huvitav, kas üle tee asuv RaM kaubanduskeskuses ei ole piisavalt söögikohti?), siis kuhu need trennitajad lähevad? Veskimetsast saaks ainult erahobustele mõeldud paik? See viimane polekski nii halb idee:)

    ReplyDelete