Saturday, November 6, 2010

Paigast ära 3: Võistlusväljak

Võistlusväljak ehk muruväljak on see suur, roheline, aia ja hekiga piiratud plats, mis on Veskimetsa planeeritud kandma kõige olulisemaid välisvõistlusi Eestis. Nii rahvusvahelisi kui ka siseriiklikke. Neid võistlusi aga on Veskimetsas, eriti aga muruplatsil aasta-aastalt järjest vähem. See aasta oligi vist ainult see üks Pallaadium Cupi etapp.
Õigupoolest on selle platsi muruväljakuks kutsumine ilmne kompliment. Viisakas oleks öelda rohumaa. Õiglane oleks söötis maa. Põhjus lihtne: mis teeb rohust muru? Ma arvan, et põhiliselt rohu pikkus ehk niitmise tihedus ja kvaliteet. Lisaks on hea muru eeldusteks kastmine, väetamine, umbrohutõrje, pinnase tasandamine, õhustamine, rullimine ja (hõredate) aukude täiskülvamine. 

Tallinn on küllaltki tasemel heakorraga linn. Eriti kui vaadata haljasalasid, mänguväljakuid, murulapikesi ja rohelisi teeääri. Neid niidetakse regulaarselt. Vastavalt tähtsusele mitu korda kuus või 2-3 korda suve jooksul. Enamasti mu silm puhkab rohelisel muruvaibal. Ka Paldiski mnt.-d ääristavad hästihooldatud mururibad. Kõik need alad sobiksid muru poolest paremini võistluste korraldamiseks kui Veskimetsa võistlusplats.
See plats on konarlik, sest võistluste järgselt ei täida keegi kabjajälgi, lohkus, sest pinnas on ära vajunud ja täitmata, umbrohtunud, sest absoluutselt puudulik niitmine lubab rohul lokata, hõre ja laiguline, sest mingisugusestki muru külvamisest võib vaid unistada, kurnatud ja viljatu, sest "väetamine" sita ja saepuruga on selle muutnud kuivaks ja vaenulikuks elukeskkonnaks. Kas tõesti pole see plats üldse tähtis? Isegi niipaljukest, et niita iga 2 nädala tagant?

Millist hooldust siis muruväljak sel aastal näinud on? Kevadel keelati kasutamine - liigniiskuse pärast. Väga hea algus! Siis kasutati hobuste jalutamiseks ja söötmiseks. Nojah, mis siis ikka rohi oli juba kõrge. Kõrget rohtu ei niidetud. Paha! Rohi andis heina mõõdu välja - ikka niitmata. Mõned hobuseomanikud kasutasid seda koplina. Pole paha! Hobusele muidugi :) Aga kujutate ette võistlusväljakut koplina?!  Siis lähenes võistlus - Pallaadium Cup. Enne seda Rein niitis seda traktoriga. Jah, selle sama nüride teradega, pidevalt katki mineva rohelisega, mis rohtu pigem räsib ja lamandab, kui et niidab. Ja siis jälle karjamaa teatud hobustele. Kõige positiivsem osa oli see, et suve teises pooles oli sealt võimalik hobusele ette niita. Seda ka tehti ja selle eest tänud tegijatele. Ja sügiseks-talveks lubas Tarmo, et Rein hakkab sinna jälle sitta peale vedama. Nüüd juba terves ulatuses - olevat enne hästi mõjunud. Eks aeg näitab!

Nüüd siis veelkord sellest ühest Pallaadiumist, mis muruplatsil toimus. Võistluspäeval nägi plats jube välja! Eelmisel päeval lamandatud rohi oli ennast püsti ajanud. Tutiline rohi ulatus poolde põlve. Ausalt öeldes oli päris häbi sellise võistluse korraldusel kaasa lüüa. Sportlased vaatasid imelikult, mõni isegi kommenteeris veidi mokaotsast. Rajameister Lepp pidas olukorda halvaks ja võrdles külavõistlusega. (Kusjuures külakõpsudel on väljakud reeglina paremini niidetud!) Ratsaliidu esindaja polnud ka rahul :) First time for everything! Loomulikult sai võistlus peetud ja järeldused jäid tegemata. Sest midagi ei muutunud.

Kas muutubki? Pigem on Veskimetsa minetanud potensiaali suurvõistluste korraldajana. Ja mitte ainult muruväljaku pärast. Huvitav küll, miks siis muidu suvist rahvusvahelist suurvõistlust juba mitmendat aastat Ruilas korraldatakse?

1 comment:

  1. Jaa, see muruväljak on ammustest aegadest saati vaid võistluseid näinud, aga hooldust eriti mitte. Kunagi ei lubatud isegi inimestel jala sealt üle muru käia :) Igatahes jube kahju, kui selline ressurss lihtsalt raisku läheb. Otsige siis kasvõi mingi muruspetsialist ja las koostab maastiku ja muru hoolduskava, mida siis korralikult järgida, et plats ja muru korda saada. Eelarves peaks ju ometi olema võistluste korraldamiseks (või võistluste korraldamise võimaldamiseks?) mingi lahter ette nähtud?
    Kus siis veel Tallinnas saab väljas suuri tasemel võistlusi korraldada??? Ma ei tea, kes seal Veskas midagi praegu teeb, aga asjaosalised võiks mõelda selle peale.

    ReplyDelete