Tuesday, November 2, 2010

www.epl.ee/artikkel/233139

Kas midagi on muutunud möödunud 7,5 aastaga? Mõned nimed nõukogus ja juhataja. Skeem tõenäoliselt ikka endine. Leidke erinevused :) Head lugemist! 

Ratsaspordiliit seotud hämara maatehinguga


Ratsaspordiliit rendib lepingut rikkudes Tallinna linnalt hinnalist maatükki 
Väide: Ratsaspordiliidu juhatuse suurärimehed soovivad maatükki
Ratsaspordiliit (ERL) rendib üliodavalt Tallinna linnalt alates 2001. aastast loomaaia kõrval paiknevat Veskimetsa ratsabaasi, rikkudes järjekindlalt lepingus sätestatud investeerimiskohustust.
Toivo Tänavsuu   14. aprill 2003 00:00
 Foto: Priit Simson
Eesti Päevalehe andmetel kasutavad ERL-i juhatuse liikmetest suurärimehed keerulist skeemi hinnalise maa erastamiseks.
Rendileping sõlmiti Tallinna spordi- ja noorsooameti ning ERL-i vahel 2001. aasta juunis ning see lõpeb 2010. aastal. Lepinguga võttis 100-protsendiliselt ERL-ile kuuluv OÜ Ratsasport kohustuse baasi opereerida ning investeerida igal aastal graafiku alusel umbes 750 000 krooni. Kohustuse mittetäitmisel oli linnal õigus leppetrahve nõuda. Rendi hind oli 1 kroon aastas.
Rendilepinguga sai OÜ Ratsasport kuni 2010. aastani oma valdusesse ka Tondi maneeži, mille firma andis hallata Sirje Arguse juhitavale ratsaspordiklubile Tondi RSK.
Investeeritud pole tänaseks sentigi
Päevalehe allika andmetel sõlmiti leping endise abilinnapea Liisa Pakosta survel ning OÜ Ratsasport ei ole selle sõlmimisest alates sentigi investeerinud. Linn hoiab lepingut jõus, kuigi tal on õigus see lõpetada. Lepingut ei ole õigustühiseks kuulutatud ega selle tingimusi lisalepingutega muudetud.
Lisaks rikub OÜ Ratsasport lepingu punkti, mille kohaselt peaks huvilistele ratsutamiseks olema vähemalt 35 hobust.
Veskimetsa ratsabaas on Päevalehe andmetel käesoleva ajani umbes 700 000 krooniga miinuses. OÜ Ratsasport töötas mõnda aega ka miinuses omakapitaliga, mis võinuks kaasa tuua ettevõtte sundlikvideerimise. Selle kohta tegi maksuamet firmale ka ettekirjutuse.
Käesoleva aasta alguses andsid kaheksa ERLi juhatuse liiget, teiste hulgas AS Kalevi juhataja Oliver Kruuda, OÜ Ratsasport nõukogu esimees Jaan Kallas, Falck Eesti juhatuse esimees Peeter Tohver, Alexela Oil juhatuse liige Heiti Hääl OÜ-le Ratsaspordile kokku 600 000 krooni laenu omakapitali miinusest välja toomiseks.
Päevalehe informatsiooni kohaselt tehti seda heaperemehelikkuse näitamiseks ning maa erastamise kindlustamiseks.
Päevalehe allika andmetel üritavad ärimehed baasi ebaefektiivselt majandada, et tekitada olukord, kus linnal tärkab veel enne 2010. aastat tahtmine 10-hektarine kuldaväärt maatükk maha müüa. Rentnikuna oleks OÜ Ratsaspordil õigus keset linna asuv magus krunt eelisostuõigusega erastada ning siis oleks suurärimeestel sellele juba vabamad käed.
OÜ Ratsasport valis 2001. aasta lõpus üle 50 kandidaadi seast baasi juhtima ärijuhtimise kogemusteta Tallinna tuletõrje- ja päästeameti endise töötaja Omari Askileiskiri, kes baasi miinustesse viis.
OÜ Ratsasport andis Tondi maneeži Tondi RSK-le hallata, kuna tegemist ei olnud suurärimeestele huvipakkuva maatükiga. Tondi maneež töötab praegu oluliselt väiksemate võimalustega kenasti kasumi lainel.
Lepingu tingimuste täitmist kontrolliva Tallinna spordi- ja noorsooameti juhataja Jaak Raie tunnistas, et OÜ Ratsasport ei ole investeerimiskohustusi täies mahus täitnud ega lepingus sätestatud trahve maksnud. “Nad ootavad investeeringuteks paremat aega. Neil on aega investeering teha kümne aasta jooksul,” ütles ta, kuid tunnistas, et sellest lepingus juttu pole.
“Minuni pole info jõudnud mingist kinnisvaraarenduse plaanist. Erastamist me praegu kindlasti läbi ei lase,” ütles Raie. “Kui nad on kellegagi manipuleerinud, siis jääme meie rumalasse olukorda. Kui ajakirjandus neid väiteid juba teab, siis me neid ka kontrollime,” lisas ta.
Linna eesmärk on tegevuse jätkamine
Raie sõnul on linna eesmärk, et Veskimetsa ratsabaasis tegevus jätkuks ning leppetrahvid ei teeks asja paremaks. Lepingu lõpetamisest pole tema sõnul juttu olnud.
Askileiskiri OÜ Ratsaspordi juhatuse esimehe kohalt paar kuud tagasi välja vahetanud ERLi juhatuse liikme Peeter Raidi sõnul on firma korrektselt investeerimiskohustusi täitnud, korrastades sõnnikumajanduse, ehitades saepuruhoidla, vahetanud maneeĻi pinnase ja teinud palju muudki. Sellel aastal on tema sõnul plaanis välisplatside kapitaalne ümberehitus, teede asfalteerimine ja koplite ehitus.
Mõni tund hiljem ütles Raie aga, et investeerimisega ei ole ikka asjad korras. “Hooned pole linna poolt arvele võetud, mis takistab de iure investeerimist. Linn on jätnud oma kohustused täitmata,” ütles ta.
“Miks lepingus on ette nähtud kasutamiseks vähemalt 35 hobust, seda ma ei oskagi öelda. Minu teada pole neid seal kunagi üle 22-23 olnud. Ma ei tea ka, miks ei ole mingeid trahve tasutud,” ütles ta.
“Tahame baasi 2010. aastaks viia sellisesse seisu, et see oleks võimeline teenima rohkem kui 500 000 krooni aastas ratsaspordiliidule spordi arendamiseks raha,” ütles Raid.
Tema sõnul oli OÜ Ratsasport maksuametile reedese päeva seisuga võlgu umbes 100 000 krooni, mis saab tasutud kuu lõpuks.
Maksuameti andmetel ulatus firma maksuvõlg reedese seisuga aga ligi 300 000 kroonini, millest 230 000 moodustas põhivõlg ning ülejäänud olid intressid. OÜ Ratsaspordi suurim maksuvõla saldo oli maksuameti andmetel käesoleva aasta jaanuaris-veebruaris, ulatudes 610 000 kroonini.
OÜ Ratsaspordi nõukogu esimehe Jaan Kallase sõnul andis ERL-i juhatus OÜ Ratsaspordile laenu firma pankroti vältimiseks. “Tänaseks on Peeter Raidi näol leitud kompetentne juhataja, kes on suutnud kahjumi tootmise lõpetada. Selle aasta jooksul peaksime jõudma 400 000 kroonise kasumini,” ütles ta. Askileiskirit nimetas ta halvaks valikuks.
Hobuste arvu suhtes täidab OÜ Ratsasport tema sõnul lepingut korrektselt. “Olime valmis ka investeerimiskohustuste täitmisele asuma, kuid Tallinna linna poolt ilmnesid tõsised tegematajätmised. Praegu ei saa me firmast mitteolenevatel tehnilistel põhjustel investeerida,” ütles ta. Ta ei täpsustanud asjaolusid, kuid ütles, et asjaga tegeleb Tallinna linn. “Tigu roomab ka kiiremini, kui praegu Tallinna linnas eri põhjustel asjad toimuvad,” ütles ta.
Kallas ei uskunud, et ERL-il on 50 aasta jooksul jõudu Veskimetsa ratsabaas linnalt välja osta.
Ratsaliidu president Ivari Padar ei osanud tekkinud olukorda kommenteerida. “Mina olen tiitliga aupresident ja lähen laupäeval ratsavõistlustele, kus saan kindlasti ülevaate, mis vahepeal toimunud on,” ütles ta.
Rein Lang: linn ei saa lepingut lõpetada
“Hakkab jälle pihta! Mina seda lepingut ei sõlminud, küll aga olen sunnitud sellega tegelema,” ütles abilinnapea Rein Lang. “See on nii tobe, kuna seda võib tõlgendada kümnel erineval moel,” ütles ta. Tema sõnul on lepingus sätestatud maatüki suhtes linnaga kehtiv leping ka Viking Motorsil, kellel on baasi kõrval autosalong.
“Tegemist on ülimalt keerulise õigusliku situatsiooniga, mille lahendaks see, kui linn saaks menetletud maa omandiõiguse kuuluvuse. Sellised protsessid, nagu käivad maa-ametis, on tavaliselt keemilised mitte juriidilised,” ütles Lang.
OÜ Ratsasport ning linn on Langi sõnul läbirääkimiste tulemusena allkirjastanud ühiste kavatsuste protokolli. Planeering on Langi sõnul algatatud ning võtab aega vähemalt 9 kuud. “Nad väidavad, et detailplaneeringu puudumise tõttu ei saanud nad sinna investeerida ja linnal on väga raske väita vastupidist. Nad ei saa investeerida varasse, mis ei ole nende oma,” ütles ta.
Langi sõnul ei saa linn ka lepingut OÜ Ratsaspordiga ühepoolselt lõpetada. EPL

3 comments:

  1. Järgneb väidetav ERL-i kommentaar loole:

    Suur lugu, probleemita
    Eesti Ratsaspordi Liidu tegevjuhtkond on üllatunud EPL-is ilmunud artiklist
    (14.04.03), mille pealkirjas väidetakse justkui oleks liit seotud "hämarate
    maatehingutega". Õieti ei selgunud artiklist, milles liitu süüdistatakse.
    Kas selles, et liidu juhatuses on sedavõrd kõrge missioonitundega inimesi,
    kes spordiasutusele vanade võlgade katteks laenu andsid? Või on kuritegu, et
    tänu lepingule linnaga avaneb pealinlastel võimalus ratsasporti harrastada
    ning Tallinna linn on vabanenud spordibaasi haldamisega.kaasnevatest
    kohustustest?
    Oleme teadlikud sisulise probleemi puudumisest. Avalik on ka see, et liidu
    üheksaliikmelisest juhatusest vaid üks keeldus rahaliselt ratsaspordi
    toetusest.
    Ratsasport on Eestis üks kõige kiiremini arenevaid spordialasid. Samas on
    antud spordiala ka üsna kulukas. Viimaste aastate jooksul on antud spordiala
    asunud toetama mitmed lugupeetud ettevõtjad ning on kahetsusväärne, et nende
    heategu saab sellisel moel karistatud. Tahame loota, et see ei vähenda
    seniste toetajate ja spordiala harrastajate usku ratsaspordi arengusse
    Eestis.

    Eesti Ratsaspordi Liit

    ReplyDelete
  2. Kas ma saan õigesti aru, et linn andis aastaid Ratsasport OÜ-le kolmveerand miljonit investeeringuteks, mida tegelikult ei tehtudki?

    ReplyDelete
  3. Ei linn ei andnud, linn nõudis sellises mahus investeeringuid. Linnalt on vahelduvalt Tallinna RSK ja OÜ Ratsasport saanud noortespordi pearahasid. Sel aastal ca 100.000.-

    ReplyDelete